Kl 09.30 avgick färden mot Galleri Final i Malmö för vernissage av Anna Claréns utställning "Under".

I bilen på väg ner löste jag och Anders många av världens problem, säger som Donald Trump, "We have a great idea, its really great, it is..." men den håller vi för oss själva.

Framme i Malmö en timma innan vernissagen öppnade så vi gick till espresso house och tog en kaffe och fortsatte snacka kameror och vad meningen med foto är, våra projekt som pågår, hur vi, eller iallafall jag lär mig att tänka steget längre varje gång vi träffas och snackar, jag, Anders och Micke, att inte bara tänka bild utan helhet, det kan ju vara så att en bild håller för sig själv, men när den kommer i ett sammanhang så håller den inte längre, foto är mer än att trycka på kameran, eller att fylla en fotobok med bilder, för mig iallafall, jag behöver ventilera mina idéer, få input och feedback, bra eller dålig, att få känna på bilden, det är möjligt att bilden funkar i datorn, men när man skriver ut den så finns inte "det där" längre, det är jobbigt, att man hoppas på en bild som sedan inte blir nått, men så är det.

Vi går en vända i Malmö, ser säkert helt förvirrat ut för ingen av oss har nån plan, vi går gata upp och gata ner, solen skiner om man känner att våren vill, men det är för tidigt än, jag längtar efter den där första vårdagen, när det är så varmt så att man får ta av sig jackan och släppa själen fri.

Väl inne på Galleri Final går vi runt lite och tittar på Annas skira bilder, det är vacker ömtåliga bilder på fjärilar, en varelse som är så skir men med en kraft att förvandlas, att växa till nått annat, det är ett mörker i Annas bilder, jag upplever alltid hennes bilder som otroligt ljusa och ömtåliga men i det finns nått mörk, man ser det inte men man känner det när man ser hennes bilder, jag har hennes bok "Holding" i väskan, den första fotobok som jag köpt och kände att det finns nått mer än bara de vackra bilderna, det finns nått under den. Jag har förhoppning att hon kanske vill signera den åt mig, Anders rör sig mot disken där hennes bok "Close to home" ligger, jag tänker köpa den med, Anders hejar bekvämt på Anna, han har gått workshop för Anna, så de känner varandra, jag säger hej och skakar hand, frågar om hon skulle vilja signera "Holding" , det gör jag gärna säger hon, pratar lite om allt möjligt, hon är skir, lite som fotots Lisa Ekdal, ett väsen inom fotografin, lika ljus som sina bilder. Köper "Close to home", får både den och "Holding" signerade. Träffar även Martin Bogren, jag håller hans bok "Oceans", en bok om män som aldrig sett havet, den är fantastisk, väldigt kul att träffa mannen bakom kameran.

En bra dag alltså, ficka och heligt snack men en bästa vän, möte med en av mina fotografiskt stora inspirationerna, fast vårt fotograferande skiljer sig markant så måste man bara bli inspirerad av Anna Clarén. Sen ett snabbt möte med Martin Bogren också, vissa dagar är bättre än andra helt klart.

 

# #

2017/01/28