anders

När jag körde in i den lilla byn så kände man nästan tomhet, det är november, lite gråmulet, regnet hänger ett par meter ovanför trädtopparna, första människa jag ser är en äldre herre vid byns snabbköp, han tittar på mig, jag lovar att han har koll på alla bilar som rör sig i byn och denna som han fått ögonen på tillhörde inte etablissemanget, en utböling var jag, en skum typ man borde hålla ögonen på. I byn finns det fina huset som alla säkert trånar efter, det finns huset som verkar övergivet, men det lyser i fönstren så nån bor nog där och det finns huset uppe i skogen, där bor Anders med familj och djur.

Kan vara vilken liten by som helst, men detta är Anders by, jag tror han kan varenda litet hörn, känner troligen de flesta invånare eller vet vilka de är, han går ofta runt med sin kamera i byn och dokumenterar, jag kan vara avundsjuk på att han har sin by, jag har också en by men skulle jag börja dokumentera den skulle den dokumentationen vara över på en eftermiddag, vi är ett 10 tal hus här, de flesta är exakt lika, bara vi som bor i gamla skolhuset och de som bor på gården som har lite annorlunda hus, det andra är typiska statarlängor.

Jag letar nya platser att fotografera, Anders vet var det finns en plats som skulle passa mig, han vill passa på att ta några porträttbilder på mig, jag tycker det är skitjobbigt att stå framför en kamera, det gör mig nervös och jag pladdrar på om allt möjligt. Våra diskussioner och samtal är ofta av det svåra slaget, man behöver basker och konjak till dem, de är ofta på gränsen till det absurda, mörka, lite som vår fotografering är, nått mörker lurar i varje idé.

Vi snackar lite om byn, det känns lite som att kommunen inte vill att byn skall överleva, hus och byggnader förfaller, det är tragiskt, det är vackra byggnader som skulle kunna användas till nått bra. Byn ligger inte långt från stora stan men ändå kan jag räkna de gånger jag varit i byn på mina fingrar och tår, det är sorgligt.

Jag hittar det ultimata stället, ja jag hittar 2 perfekta platser att ta två drömbilder, nu skall bara väder, ljus och tid bli perfekt, skall försöka i veckan, får kanske åka ut och ta några testbilder, ljuset är så nyckfullt nu i november, lite som invånarna man möter…

Passar på att tjuvskjuta Anders under hans berättelser om byn.

2014/11/23