När vi åker runt i vårt vackra land funderar jag ibland -“har vi glömt hur vackert Sverige är?” Det verkar så.

Jag älskar naturen, att ströva, att vandra, att uppleva och att andas Svenska naturen, den är unik. Att bara kunna stanna upp när man är ute och kör, man hastar mot nått mål, bråttom, tider att passa, försöker få ihop dagen, att då, kunna stanna, gå ut med kameran, sätta sig vid en hage och titta på djuren som går där, utan att någon egentligen bryr sig, det är frihet, det är det unika i Sverige, att kunna få njuta av vad som egentligen är andras, utan att behöva fråga, utan att behöva ha “tillstånd”, men med detta unika följer också ett ansvar, ett ansvar att värna om svenska naturen, djuren, att respektera att det är andras, just det verka vara förbannat svårt för många människor, att respektera, vara glad över att vi har en frihet i detta land att titta, t o m känna vår natur mot händerna, känna lukten av våra ängar, lägga ut en filt, njuta av solen, fåglarnas sång, att få vara ett med det som fanns här långt innan vi kom dit.

Naturen delar med sig till oss men vi bränner den, skadar den, förgiftar den, vi hatar vår jord, den som föder oss, ger oss liv, vi tar från den utan att ge något tillbaka, varför?

Ser på våra barn, de älskar naturen, ja så som äldre barn gör, motsträvigt, men när de väl är där så uppskatta de den, känner den, respekterar den, rensar den från skräp, burkar, flaskor, glas, som människor lämnat efter sig. Men är det deras uppgift? Som jag sagt innan, vi lämnar över något som är skadat och hoppas att våra barn kan fixa det och jag tror att de kan det, känner att många yngre förstår att vi gjort nått galet, nått väldigt fel och det måste rättas till, de är bara för unga än, vi är äldre och bestämmer…just nu…

Ser på hundarna när de strövar i naturen, ibland står det skyltat, “hundar måste vara kopplade”, de kan störa djurlivet, funderar att det borde stå, ej tillåtet för människor att vistas här… tror vi stör mer än hundarna…

Vi har nått unikt, vi har nått vackert, vi borde värna om det, njut av det, älska det, men det gör vi inte.

IMG_9701 IMG_9707  IMG_9976 IMG_9979

2014/06/09