Jag har svårt för det där brevet från skolan som börjar typ: “Nu skall vi träffas ALLA föräldrar och barn i klassen för lite samkväm.” Detta innehöll även “vi möts i Grötvik för grill och krabbfiske.”…. whoppie… =/.

Men man gör det, för ungarnas skull, och krabbfiske är ju skoj, tänkte att kanske krabban med partyhatt från förra året kommit tillbaka, kul kille.
Zack var på, Åsa var på, Smilla var på med, lite iallafall ;).. (det var ju hennes klass). Byggde krabbfiske spö, slaktade Zacks fiskespö och trixade, kan ju inte se ut som några nybörjare när man kommer dit. Skumpar iväg med Rosen, utan AC, varmt och gott i övermått, stannar nere vid kungastenen och känslan i magen infinner sig… “Jag vill hem”..

Lastar ur bilen, korv, korvbröd, dricka, kaffe, krabbspö… vad ska vi agna med? äh, de äter säkert korvbröd.
Massor av föräldrar som polat sedan de var små hänger runt grillplatsen, nån är cool, nån e “rik”, nån är allas “fotbolltränarpappasomdrillarmittbartillattbliZlatanfasthanhellrevillvarahemmaochlekamedgrodor”, finns alltid nån sån förälder i varje klass.
Säger krystat hej, jag har lättare att umgås med ett mc gäng än andra klass-föräldrar, mc gänget vet man vad man har… kommer på att vi inte har nått grillspett med oss, -“vi har en gaffel” säger Åsa.. bygger mig ett eget av nån gren jag hittar i gräset, känner att folk tittar på mig, Zack tittar på mig lite lustigt… ser ett bekant ansikte bland alla föräldrar, en musiker, härligt, nån som känner sig lika förvirrad som en annan, trummis han med, så det tar 4 sek sen samtalar vi om cymbaler och nya fiberskinn, visste inte att hans dotter, eller var det son? går i samma klass, spännande,

Åsa fixar med matkorgen, jag grillar korv på löpande band, när jag kom fram första gången till grillen såg jag att där låg ett grillgaller, man va fan, har jag nu byggt mig ett fint grillspett så skall jag använda det, så jag grilla våra korvar med grillspett…på grill-galler… folk tittar på mig.

Zack undrar vad han ska locka krabbor med? -“ta lite korvbröd, det funkar”… -“mehhh”… -“jodå, det funkar”… motvilligt masar han sig ner mot havet, sätter mig hos Åsa och pratar lite, studerar människor, tycker det är rätt mysigt där i gräset, synd att det inte bara var hon och jag, o ungarna, o hundarna, kanske katterna, kanske kunde tagit med sköldpaddan Gladys med, hon behöver lite havsluft.

Zack kommer tillbaka….

-“Hej gubben, går det bra? =) ”
-“Du pappa, ser du ett problem här?!?”
-“hmm…nä”
-“Seriöst? Korvbröd?…klädnypa?…fiskelina?……..???……… Det flyter, krabbor är på bottnen”
-“… =/ …. men knyt en sten i linan då?”
-“hmm, ok…”

Jag och Åsa smyger iväg som kriminella för att ta ett bloss, kan ju inte röka bland fotbollsmorsor och farsor, golf- och tennistränare eller va de nu är: gud vad det är krystat… skönt att komma undan och bara strosa lite vid vattnet, ta ett bloss och känna sig som en människa, vi hade nån av våra första dejter nere i grötvik, då satt vi bara och mös på en sten, härligt, hon är min än och jag älskar henne verkligen, så där på riktigt.

Gick tillbaka, hörde ungarnas hurra rop när de fångade krabbor, kommer upp till grillplatsen, Smilla är lite sur, så där som tonårs tjejer kan vara när det inte riktig blir som de tänkt sig, men sen sticker hon iväg med en klasskamrat.

Zack kommer upp och tycker att korvbröd funkar dåligt, frågar min trummisvän om de har nått han kan få, -“jajjemen, ta en räka, det funkar”….

Följer med Zack ner och tänker att nu jäklar ska det fiskas, brukar ju går bra, finns hur mycket krabbor som helst i grötvik… hittar en undanskymd sten med perfekt läge, här finns massor av krabbor… -“tjohooo, 11 krabbor”.. skriker ungarna längre bort, jag fiskar vidare, inga krabbor än…

-“ska jag hämta spannen ifall du kanske får nån” säger Zack,
-“ja gör du så”..

Fiskar vidare, alla de där perfekta platserna är tomma…oh där, en krabba… den e död =(…  -“tjohohooo…14 krabbor”, hörs det borta från klungan med ungar…

Zack kommer balanserande på stenarna med en spann i handen…

-“Fått nån?”…
-“Japp, en torsk, men den slet sig, minst en halvmeter”…
-“kul du e då!”

Fiskar vidare, hoppar från sten till sten med livet som insats…. -“TJOHOOOOOO!!! 16 krabbor”…

Funderar på att gå bort till ungarna och sparka ut hinken med krabbor i havet, men hejdar mig, vad skulle deras föräldrar säga då?

Räddaren i nöden Smilla kommer ner och frågar om vi kan åka hem, Åsa tycker att hundarna varit själva länge nu… jag älskar dessa hundar =)…
Säger till Zack att nu skiter vi detta, det är bättre krabbfiske borta vid bryggorna, det tar vi en annan dag…

2014/06/04